Teleskopi na implantima

Teleskopi na implantima

Bez agresivnih preimplantoloških procedura

Teleskopi na implantima predstavljaju pravi izbor kad je reč o pacijentima koji ne žele agresivne preimplantološke procedure kao što su sinus lift ili auto-transplantacija kosti.

Teleskopi na implantima dr Cvijetinović
Teleskopi na implantima dr Cvijetinović

Teleskopi na implantima predstavljaju pravi izbor kad je reč o pacijentima koji ne žele agresivne preimplantološke procedure kao što su sinus lift ili auto-transplantacija kosti.

teleskopi na implantima osmeh
Play Video

Koncept teleskop kruna se u stomatologiji koristi dugo vremena kroz koje su potvrđeni kvalitet i postojanost. Primarno su rađeni na očuvanim zubima. Razvojem implantologije pružena je mogućnost da teleskop krune dobiju širu primenu u savremenoj stomatologiji.

Teleskop krune na implantima su odličan spoj funkcionalnosti i praktičnosti. Jedna od brojnih prednosti ovih radova je široka paleta estetskih rešenja kao i higijena.

Zubi na teleskop krunama se mogu raditi od različitih vrsta materijala tako da imamo više nivoa estetike. 

Teleskopi na implantima

Teleskopi su sastavljeni od sistema takozvanih dvostrukih kruna. Primarna kruna se postavlja na implant a sekundarna u protetski rad (most).

Primarno se opterećuju nosači (zubi ili implanti) a sekundarno meko tkivo.

Za izradu ovih nadoknada pored zubnih implanata može se upotrebiti i očuvan zub. Što je veći broj nosača (implanata) definitivna zubna nadoknada će biti konformnija.

Nakon ugradnje implanata i protoka perioda integracije sa koštanim tkivom, koje u proseku traje oko 3 meseca, sledi izrada zubnih nadoknada, u ovom slučaju teleskopa na implantima. Ovde možemo birati široku paletu materijala za izradu definitivnih zuba. Kriterijum je nivo estetike, komfora u ustima i dugotrajnosti. Teleskop krune se mogu izraditi od različitih materijala kao što su Bio hpp, biodentaplast ili zubno zlato.

Takođe, velika prednost teleskopa je u tome što se ovi radovi mogu određenim tehnikama skinuti, oprati i ponovo fiksirati. To Vam omogućava idealan spoj estetike, higijene kao i lako uočavanje potencijalnih problema koji se u samom početku vrlo lako mogu sanirati. Održavanje oralne higijene u implantologiji je imperativ, pogotovu kod osoba koje su već imali problema sa rapidnijim gubitkom zuba. To je jedna od najvećih prednosti teleskop kruna.

Da pojasnimo, postoje različite vrste frikcije, odnosno veze između implanta i definitivnih zuba.

Negde je to šraf, negde cement a negde teleskop. Kod teleskop kruna frikcija je izuzetno jaka tako da se ti radovi samo određenom tehnikom mogu ukloniti iz usta pacijenta, a zubne nadoknade oprati.

Još jedna od prednosti teleskopa na implantima je to što se lako mogu prilagoditi individualnim situacijama u cilju izbegavanja radikalnih hirurških intervencija.

Šta to znači?

Nekad je zbog estetike potrebno skidati značajnu količinu zdrave kosti kod osoba sa visokom linijom osmeha.

Nekad je potrebno raditi sinus lift, augmentaciju koštanog grebena. Kod teleskop kruna, takve procedure se najčešće mogu izbeći. 

Teleskop krune pružaju mogućnost da se iskoriste očuvani zubi koji zajedno sa postojećim ili ugrađenim implantima čine funkcionalan, u ustima komforan i lep protetski rad.

Indikacije za izradu teleskopa na implantima su jako široke. U stomatološkoj ordinaciji Dr Cvijetinović veoma često ih radimo i imamo vrlo pozitivna iskustva kako iz profesionalnog ugla tako i iz ugla naših pacijenata na šta smo veoma ponosni.

Teleskop krune su terapija izbora kod pacijenata sklonim parodontopatiji (paradentozi).

Na video prezenacijama mogu se videti samo neki od mnogobrojnih radova koje smo uradili.

Vrste protetskih radova

Totalna proteza

Ko su kandidati Svi koji žele nove zube ali su svesni limita ovog rada
Vilice u kojima se radi Gornja i donja
Mobilnost rada Fiksna
Stabilnost Gornja relativno stabilna, donja vrlo problematična
Udobnost U gornjoj vilici pokriveno nepce, uticaj na čulo ukusa, donja vilica često pravi žuljeve
Mogućnost održavanja oralne higijene Proteza se mora izvaditi, oprati i vratiti. Preporuka da se noću ne nosi.
Broj implantata po vilici 0
Vreme izrade 13-14 dana
Scroll to Top
🔍

    Zakazivanje termina

    Popunite sva polja i pošaljite upit. Kontaktiraćemo Vas putem telefona ili email-a kako bismo Vam potvrdili termin pregleda.

      Zakazivanje termina

      Popunite sva polja i pošaljite upit. Kontaktiraćemo Vas putem telefona ili email-a kako bismo Vam potvrdili termin pregleda.