Vrste implantata za zube

Keramički implant

Različiti koncepti rada u implantologiji zahtevaju različite vrste implanata. Bira se vrsta koja je najviše u skladu sa specifičnim potrebama pacijenta i zahtevima tretmana. U konvencionalnoj implantologiji, koriste se implanti koji obično nemaju agresivne navoje te se opterećuju tokom perioda od oko 3-4 meseca nakon ugradnje. Ovaj pristup omogućava postepeno prihvatanje i integraciju implanta u kosti, što rezultira stabilnim i dugotrajnim rezultatima. S druge strane, imedijantna implantologija koristi implante specifično dizajnirane za brzo opterećenje dentalnih struktura. Ovi implantati karakterišu se agresivnijim navojima kako bi mogli da podnesu opterećenje odmah nakon ugradnje. Ovaj koncept omogućava pacijentima brže vraćanje funkcionalnosti i estetike zuba.

Dentalni implanti evoluiraju više od 40 godina, a njihova raznolikost omogućava prilagođavanje tretmana individualnim potrebama. Odabirom odgovarajuće vrste implanta, stomatolozi mogu pružiti pacijentima personalizovan i efikasan tretman, postižući optimalne funkcionalne i estetske rezultate. Ukratko ćemo predstaviti tri trenutno najznačajnije vrste implanata.

kratki zubni implanti

Kratki implanti

Kratki implanti predstavljaju idealno rešenje za brzo rešavanje problema u vilicama koje karakteriše nedostatak kosti. Njihova posebnost leži u dizajnu i tehnologiji izrade koji podstiču formiranje koštane mase. Još jedna prednost je njihova sposobnost da se postave i u područjima s minimalnom količinom kosti. To znači da možete dobiti zube bez invazivnih procedura u relativno kratkom vremenskom periodu. Ovaj pristup omogućava rešavanje izazovnih slučajeva bezubosti bez potrebe za agresivnim postupcima. Korišćenjem manje invazivne tehnike, dobijaju se bolji i brži rezultati.

Keramički implanti

Keramički implanti, odnosno cirkonijumski zubni implanti predstavljaju inovativan pristup u savremenoj implantologiji, težeći potpunom eliminisanju metala kao materijala u stomatologiji.
Cirkonijumski dentalni implanti predstavljaju novi pravac koji je potkrepljen brojnim naučnim istraživanjima i činjenicama. Ideja ovog pravca nije samo u ugradnji implantata, već u beskompromisnoj estetici.

kratki implanti

Prednosti keramičkih zubnih implanta uključuju maksimalnu estetiku, posebno u rubnim delovima, što stručno nazivamo idealnom periimplantnom mekotkivnom transparentnošću. Takođe, ovi implanti donose nizak rizik od estetskih problema, smanjenu šansu za alergijske reakcije, izraženu biokompatibilnost, slabu termičku provodljivost i smanjenu retenciju plaka.

Iako cirkonijumski implanti nisu široko zastupljeni na našem tržištu, kao adekvatnu zamenu koristimo implante Straumann Roxolid, koji su legura napravljena od kombinacije cirkona i titanijuma.

Mini implanti

Mini implanti, iako se sve manje koriste zbog dostupnosti savremenijih rešenja, i dalje imaju svoje strogo definisane indikacije. Manji su od standardnih dentalnih implanta i često se koriste za fiksiranje proteza ili zamenu jednog ili više zuba u slučajevima gde je dostupan prostor za ugradnju ograničen. Iako su manji, mini implanti mogu pružiti stabilnost i podršku za protetičke konstrukcije. Njihova upotreba se može razmatrati u slučajevima gde je invazivnost postupka ili potreba za kostnim nadoknadama minimalna. Međutim, njihova primena može biti ograničena u određenim situacijama i zahteva pažljivu procenu od strane stomatologa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top
🔍