Valplast proteza: Savremeno rešenje za nedostatak zuba

Fleksibilna proteza

Gubitak zuba utiče na efikasnost funkcije žvakanja. Pored toga, može izazvati gastrointestinalne problema zbog gutanja nedovoljno sažvakane hrane. Zubne proteze pomažu u obnavljanju ove izgubljene funkcije žvakanja. Druga funkcija proteza jeste estetska, i ni nju ne treba zanemariti jer nedostatak zuba dovodi do nezadovoljstva i pada samopouzdanja.

Fleksibilne proteze

U situacijama kada pacijenti nisu zainteresovani za ugradnju implantata, moderni tipovi proteza sada predstavljaju gotovo idealnu alternativu. Fleksibilne proteze su značajno evoluirale, pružajući raznovrsne opcije. Fleksibilne su, lagane i estetski veoma prihvatljive. Materijali poput Bio dentaplasta i Valplasta postali su ključni u izradi ovih proteza, doprinoseći poboljšanoj funkcionalnosti i udobnosti fleksibilnih proteza.

Šta je valplast proteza?

Valplast proteza je vrsta uklonjive delimične fleksibilne proteze. Zbog svoje fleksibilnosti zovu ih silikonske proteze. Udobnije su u ustima i manje iritantne u poređenju s prethodnim modelima zubnih proteza.
Valplast je materijal koji je napravljen od biokompatibilnog najlona i termoplastične smole i pruža idealan stepen fleksibilnosti i stabilnosti. Štaviše, boja, oblik i dizajn Valplast parcijalnih proteza se savršeno uklapaju sa prirodnim izgledom gingivalnog tkiva, čineći protezu gotovo nevidljivom.
Savremene kukice koje povezuju proteze sa zubima mogu biti usklađene s bojom zuba ili desni, gotovo neprimetne. Njihova sposobnost prilagođavanja pruža potpuni komfor u ustima.


Pošto za čvrstoću Valplast smole nije potreban metalni okvir, ona eliminiše metalni ukus na koji se mnogi pacijenti žale kod konvencionalnih proteza. Takođe omogućava da proteza bude dovoljno tanka sa nemetalnim kukama kako bi se izbegao osećaj glomaznosti koji se često povezuje sa velikim, neestetskim tradicionalnim metalnim delovima. Jedan od atraktivnih aspekata Valplast proteza je to što se mogu napraviti od dva dobra otiska i preciznog odnosa zagriza, uz željenu nijansu. Važno je istaći da su ove proteze reparabilne, što znači da se mogu doraditi ili proširiti u slučaju gubitka zuba.
Ova vrsta delimične proteze je indikovana kod pacijenata koji imaju dobru oralnu higijenu i koji ne mogu da nose metalne ili akrilne delimične proteze zbog alergije na materijale od kojih su napravljene. Pored toga, preporučuju se kod pacijenata sa koštanim egzostozama kod kojih se ne preporučuje predprotetski hirurški tretman, kao što su pacijenti poodmaklih godina ili pacijenti sa zdravstvenim problemima. Pored toga, preporučuju se onim pacijentima koji imaju dobru stomatološku i koštanu podršku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top
🔍