Osnovne činjenice o implantima

Zubni implanti

Sa pojavom zubnih implanata počelo je novo razdoblje u stomatologiji. Ugradnja zubnih implanata je omogućila ljudima da nakon gubitka zuba povrate funkcionalnost vilice. U nastavku navodimo nekoliko bitnih činjenica o implantima koje će vam u potpunosti razlasniti zašto su implanti najbolje rešenje za nedostajući zub.

sta je implantnologija

Što se dešava sa vilicom kada izgubimo zub?

Nakon gubitka zuba u viličnoj kosti ostaje rupa koja se nakon 2-3 meseca u potpunosti regeneriše. Ipak vremenom deo kosti na kom je bio koren zuba počinje da se razgrađuje, odnosno kost se tanji, što vremenom dovodi do većeg gubitka kosti. Upravo iz tog razloga je nadomeštanje zuba implantom dobra opcija za očuvanje vilične kosti.

Implanti su biokompatibilni

Ljudski organizam prihvata implante kao svoje tkivo. Nakon ugradnje implanta dolazi do osteointegracije, odnosno srastanja implanta sa okolnom koštanom stukturom. U najvećem broju slučajeva je material od kog je implanat napravljen je prihvaćen od strane organizma. Svojom strukturom i načinom na koji je vezan s okolnom kosti implant ne dopušta prodor mikroorganizama u samu kost, niti na aktivnu površinu implantata. To osigurava da organizam ne prepoznaje implantat kao strano telo i ne dolazi do njegovog odbacivanja.

 

vrste zubnih implanata

Implanti su jači od čelika

Implanti mogu biti izrađeni od različitih materijala. Neki od njih u svojoj strukturi sadrže i druge elemente – na primer, cirkonijum, a dobijena legura je jača od čelika. Za razliku od implanata prve generacije koji su bili izrađeni od legura čelika, današnji implanti imaju neuporedivo veću čvrstoću i praktičnu mogućnost da izdrže dugogodišnje naprezanje vilice, odnosno žvakanje.

Implanti preuzimaju ulogu korena zuba

Primarna uloga svakog dentalnog implanta je da oponaša zub. Svojim oblikom i veličinom implanti oponašaju koren zuba koji prenosi sile žvakanja na kost. Ugradnjom implanta organizam funkcioniše kao da ponovo ima vlastiti zub i koren.

Implanti pomažu u zadržavaju prirodni oblik lica

Sa gubitkom zuba dolazi i do gubitka kosti. Kost se razgrađuje od trenutka vađenja zuba, a nastavlja se sve dok se zub ne nadomesti. U slučaju da zub ne nadomestimo dolazi do povlačenja gingive što dovodi do toga da zubno meso na ostalim zubima postaje osetljivije. Vremenom se kost sve više povlači te dolazi i do naginjanja zdravih zuba u slobodan prostor, pa se oblik lica polako menja. Dakle, zubni implant takođe ima ulogu da čuva meko i tvrdo tkivo i sprečava povlačenje gengive što omogućava da vilična kost ostane u horizontalnoj i vertikalnoj dimenziji, kao i pre vađenja zuba.

Zubni implanti nisu podložni karijesu

Na zubnom implantu se ne može pojaviti karijes. Karijes zahvata samo strukture zuba – gleđ i dentin, a dentalni implantat kao i suprastruktura i krunice nisu podložni takvim promenama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top
🔍