10 namirnica sa iznenađujućim prednostima za oralno zdravlje

Hrana za oralno zdravlje

Pisali smo ranije o tome kakvu ulogu ishrana ima na naše oralno zdravlje. Sada želimo da istaknemo deset namirnica i pića za koje možda niste svesni da mogu značajno da poboljšaju vaše oralno zdravlje. Pored pažljivog odabira hrane, dobre oralne higijene postupak poput izbeljivanja zuba može dodatno doprineti sjaju i zdravlju vašeg osmeha.

Jogurt, mleko i sirevi

Bilo koja vrsta zdravog mlečnog proizvoda sadrži kalcijum koji će vam pomoći da ojačate kosti i zube. Jogurt i sir su idealni jer sadrže ove vitamine i minerale, a istovremeno su mekani za zube kojima je potrebna dodatna nega. Mleko je takođe dobro za vaše zube jer sadrži otprilike iste hranljive materije i vitamine.

Spanać

Svako tamno, zeleno povrće u stvari je dobro ne samo za vaše telo, već i za vaše zube. Iako je dobro poznat po visokom sadržaju gvožđa, spanać sadrži i visok nivo kalcijuma koji pomaže u obnavljanju gleđi, te je spanać odličan dodatak svakom tanjiru.

Badem

Zdrave grickalice kao što je badem mogu zaista pomoći kod nekoliko problema sa zubima. Badem je odličan za vaše zube jer je dobar izvor kalcijuma i proteina, a uz to ima vrlo malo šećera. Šećer može imati negativan uticaj na zube tako što podiže nivo kiselosti u ustima i loše utiče na gleđ.

Losos

Losos se dugo smatrao zdravom hranom zbog malog unosa masti i visokog unosa proteina. Proteini mogu pomoći desnima da se revitalizuju jer su proteini zapravo neophodni za popravku oštećenog mišićnog tkiva. Takođe poseduje vitamin D koji pomaže telu da apsorbuje kalcijum i očuva zdrave zube i kosti.

Ishrana za oralno zdravlje
Foto by Canva

Šargarepa

Šargarepa je dobra iz više razloga, posebno kada se jede sirova. Njena hrskava tekstura može pomoći u čišćenju zuba delujući kao prirodna četkica za zube. Ipak zapamtite da i dalje morate pravilno da perete zube. Sam čin žvakanja takođe može pomoći da masirate desni i poboljšate njihovo zdravlje i cirkulaciju krvi. Keratin i vitamin A takođe su prisutni u ovom povrću i mogu pomoći u popravljanju zubne gleđi.

Posno meso

Bilo koja vrsta nemasnog mesa kao što je piletina je dobar izvor proteina za vaše zube i desni. Takođe je odličan izvor fosfora, vrste nutritivnog minerala koji pomaže u proizvodnji i remodeliranju kostiju. Bez fosfora, vaši zubi bi se vrlo lako mogli lomiti čak i ako imate veliku količinu kalcijuma i vitamina D u ishrani.

Celer

Celer slično utiče na vaše oralno zdravlje kao i šargarepa. U određenoj meri deluje kao prirodna četkica za zube. Takođe ima odličnu kombinaciju vitamina K i kalcijuma. Vitamin K pomaže u transportu kalcijuma po telu. Celer takođe može pomoći u borbi protiv bolesti desni i povećati proizvodnju pljuvačke.

Zeleni čaj/crni čaj

Ispijanje šoljica zelenog i crnog čaja može pomoći vašem oralnom zdravlju. To je zato što u napitku nema šećera (pod uslovom da ga niste dodali) i može pomoći u održavanju pljuvačke u ustima dok ujedno smanjuje njenu kiselost. Takođe može pomoći u ispiranju zubnog plaka i smanjenju karijesa, što je odlično za svačija usta. Čaj je takođe prirodni izvor fluorida koji pomaže u jačanju gleđi.

Jabuke

Slično kao i šargarepa i celer o kojima je ranije bilo reči u ovom članku, jabuke takođe mogu delovati kao prirodna četkica za zube, mada to u velikoj meri zavisi od sorte. Jabuke imaju nizak nivo kiselosti za razliku od pomorandže. Voće poput pomorandže, iako je veoma zdravo, može uticati na vaše zube podizanjem nivoa kiselosti u ustima. Tokom dužeg perioda, ovo može istrošiti vašu gleđ, a redovno hidriranje vodom može pomoći u tome.

Voda

Na kraju, ali svakako ne najmanje važno, voda je najbolje piće za vaše zube, kao i za hidrataciju vašeg tela. Tokom dana bakterije se mogu nakupiti u vašim ustima, a voda za piće može pomoći da se vaša pljuvačka obnovi i da obavi svoj posao ispiranja zuba i dovede usta do normalnog nivoa pH. Pošto nije kisela, ne postoji nikakva šansa da ošteti vaše zube za razliku od drugih bezalkoholnih pića.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top
🔍