Loš zadah: uzroci i lečenje

loš zadah

Loš zadah nije samo neprijatnost, već može ukazivati na nešto ozbiljnije.
Odmah na početku da kažemo: Loš zadah nije nešto čega se treba stideti. Iznesite svoj problem vašem zubaru bez stida.
Ukoliko imate loš zadah nikako ne preporučujemo maskiranje mirisa tečnostima za ispiranje usta. Ovi proizvodi imaju jake antibakterijske sastojke koji remete delikatnu ravnotežu bakterija u ustima, uzrokujući sve jači i gori zadah.


Većina lošeg zadaha dolazi od neravnoteže u oralnom mikrobiomu, zajednici organizama koji se nalaze u vašim ustima. Baš kao mikrobiom creva ili kože, oralni mikrobiom je neverovatno raznovrstan i sastoji se od stotina različitih vrsta bakterija.
Nisu sve ove bakterije loše – u stvari, većina njih je dobra. Mišljenje da je način za rešavanje lošeg zadaha ubijanje svih ovih bakterija nije pravi pristup.
Kada oralni mikrobiom nije u ravnoteži, ne samo da osećamo loš zadah, već vidimo i poremećaj zdravlja creva, povećanje karijesa, pa čak i uticaj na mentalno zdravlje kao što su depresija i anksioznost.
Preporučujemo da prestanete sa upotrebom bilo kakvih antibakterijskih proizvoda za oralnu negu, uključujući vodu za ispiranje usta i antibakterijsku pastu za zube. I zapamtite da eterična ulja mogu imati snažan antibakterijski efekat u ustima.
Tečnost za ispiranje usta isušuje usnu duplju, što je suprotno od onoga što želite da biste se rešili lošeg zadaha – mnogo pljuvačke je ono što dezorganizuje plak i sprečava bakterije da izmaknu kontroli u vašim ustima. Tečnost za ispiranje usta takođe može da poremeti normalan odnos dobrih i loših bakterija u ustima, čineći da stvari smrde.
Vaš stomatolog mora da zna ukoliko imate problem sa zadahom, jer halitoza može biti pokazatelj da nešto nije u redu negde drugde u telu, kao što je infekcija, nazalni polipi, problemi sa bubrezima, dijabetes, bolest jetre , pothranjenost, ili čak rak.

Uzroci lošeg zadaha

Suva usta: Suva usta su neprijatelj broj jedan u borbi lošim zadahom! Dehidracija otežava proizvodnju pljuvačke.
Gingivitis i parodontalna bolest: Veoma čest uzrok lošeg zadaha. Ova vrsta lošeg zadaha se često opisuje kao loš ukus u ustima.
Neadekvatna oralna higijena: Loš zadah može biti uzrokovan neadekvatnom oralnom higijenom — to jest, nekorišćenjem zubnog konca i pranjem zuba najmanje dva puta dnevno ili nepravilnom tehnikom.
Beli luk i luk: Postoji mnogo smrdljivih namirnica poput luka ili belog luka a koji su fantastični za oralno zdravlje čak i ako su takođe uzrok lošeg zadaha. Ulja iz smrdljive hrane poput luka i belog luka mogu se otkriti u dahu do tri dana nakon konzumiranja.
Loš zadah iz sinusa, usta ili grla: Loš zadah može biti pokazatelj infekcije.
Loš zadah iz stomaka: Kronova bolest i celijakija mogu biti glavni akteri u izazivanju lošeg zadaha.

Preporuke za lečenje lošeg zadaha

Zapamtite da nema brzih rešenja.
Obnovite oralni mikrobiom: Bili smo ubeđeni da treba da sterilišemo usta kada je to zapravo kontraproduktivno ne samo za lečenje lošeg zadaha, već i za oralno zdravlje uopšte! Prestanite da koristite sve što je antibakterijsko, kao što je antibakterijska vodica za ispiranje usta ili pasta za zube.
Dodajte prebiotike i probiotike u svoju ishranu: Česta greška je uzimanje samo probiotika, ali ne i prebiotika. Trebaju nam oboje; probiotici su „seme“, a prebiotici su „hrana“.
Dodajte fermentisane proizvode svojoj ishrani: kefir i kiseli kupus su fantastični.
Uzmite prebiotske i probiotske suplemente: Potrebno nam je oboje! Uzimanje svih probiotskih suplemenata na svetu bez odgovarajućih prebiotika da bi se obezbedio njihov opstanak neće pomoći u poboljšanju oralne disbioze u ustima.
Struganje jezika: bićete zapanjeni koliko prljavštine sastružete sa svog jezika. Kada strugač za jezik koriste prvi put možete čak videti da sa strugača izlazi malo krvi, a kasnije žuta tečnost. Možda će biti potrebno 6 meseci pravilnog struganja jezika da prestanete da vidite ove ostatke na vašem strugaču, što je normalno ako nikada ranije niste strugali jezik
Ostanite hidrirani: hidratacija omogućava vašim ustima da proizvode pljuvačku, održavaju vlažnu sredinu u ustima i održavaju kritičnu ravnotežu bakterija u ustima ne samo za dobar dah, već i za dobro oralno zdravlje uopšte.
Postanite ljubitelj zelenog čaja.
Dodatak digestivnih enzima: Loš zadah može doći iz želuca i uzimanje digestivnih enzima može pomoći u tome.
Koristite konac za zube: Ako ne čistite koncem, ne uklanjate loš zadah koji uzrokuje plak i bakterije sa 30% površina zuba – a tih 30% će lako izazvati loš zadah!
Ne odustajte od luka i belog luka: preporučujem da jedete jabuku ili žvaćete žvaku da biste povećali proizvodnju pljuvačke u ustima.
Ako vaš loš zadah i dalje traje uprkos pridržavanju ovih saveta i, što je najvažnije, svakodnevnom čišćenju koncem i četkanju posle jela, posetite svog stomatologa. Imati dobru oralnu higijenu, piti puno vode i ne pušiti – ali i dalje imati loš zadah – može ukazivati na ozbiljne probleme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top
🔍