Kome se ne preporučuje izbeljivanje zuba?

Česta pitanja

Uzroka je mnogo. Najčešći su: duvan, konzumacija kafe, kole i crvenog vina. Takođe preterana upotreba nekih antibiotika i prekomeran unos fluora mogu uzrokovati tu promenu.

To je metod kojim se neutrališu pigmenti iz zuba koji ih čine tamnim.

Ne. Opsežna istraživanja i kliničke studije su pokazali da je izbeljivanje zuba apsolutno siguran metod ako se vrši pod nadzorom stomatologa.

Postoje dve metode. Takozvano ordinacijsko i kućno izbeljivanje. Prva metoda je neuporedivo brža. Radi se u kombinaciji bličing gelova i lasera. Druga metoda se sastoji iz izrade individualne proteze (treja) u koji se aplikuje gel. Trej se nosi nekoliko sati dnevno.

Trudnicama, dojiljama i deci mlađoj od 16 godina.

Prateći nekoliko jednostavnih koraka za negu izbeljenih zuba, oni će uvek biti svetliji nego pre… Idealno bi bilo da u prvih sedam dana izbegavate cigarete i obojne napitke.

To je metod kojim se putem određenih materijala prekrivaju duboke pukotine na zubima. Te pukotine su potencijalna mesta nastanka karijesa. Najbitnije je da ta metoda ne podrazumeva „bušenje“ zuba. To je preventivan metod koji se poreporučuje svima ako za to postoji indikacija. Takođe treba napomenuti da materijali koji se koriste u te svrhe oslobađaju fluor kojim se dodatno pojačava zaštitni efekat na zub.

To su metalne cilindrične strukture koje se ugrađuju u viličnu kost sa ciljem da se nadoknadi nedostajući zub u vilici. Napravljeni su od titanijuma, biokompatibilnog materijala što znači da nakon ugradnje ne izaziva neželjene reakcije organizma. Direktno srastanje ugrađenog implanta i vilične kosti predstavlja osteointegraciju, a to je preduslov za uspešnu implantnu integraciju.

Najčešće se kaže da jedan implant traje barem 10 godina. Međutim pravilnom higijenom, redovnom kontrolom kod stomatologa kao i pravilnim protetskim radom, vek implanta može biti mnogo, mnogo duži.

Scroll to Top
🔍