Pljuvačka: funkcije i prednosti za oralno zdravlje

Zdrave desni

Pljuvačka je jedan od najzanemarenijih faktora vašeg oralnog i ukupnog zdravlja. Normalno lučenje pljuvačke je takođe od vitalnog značaja za zdrava usta bez karijesa i za pravilno varenje. Nedostatak pljuvačke takođe može doprineti razvoju bolesti desni.

Šta je pljuvačka?

Pljuvačka je vanćelijska tečnost koju proizvode pljuvačne žlezde u ustima. Pljuvačka nosi važne enzime koji razgrađuju čestice hrane, što je prva faza procesa varenja. Takođe isporučuje minerale i druge hranljive materije koje zubi koriste za remineralizaciju.

Pljuvačku čine:
– Voda (95% sastava pljuvačke)
– Elektroliti (natrijum, kalijum, kalcijum, magnezijum, bikarbonat i fosfati)
– Sluz
– Enzimi
– Imunoglobulini (IgA, itd.)
– Proteini
– Sekretorni mucini, laktoferin, lizozim, peroksidaza i druga antibakterijska jedinjenja
– Azotna jedinjenja (urea, amonijak i dr.)

Zdrava pljuvačka je blago kisela, u rasponu od oko 6-7 pH. Ovo omogućava pljuvački da obavlja svoj posao razlaganja hrane i zaštite usta od nakupljanja bakterija.

Oralno zdravlje
Foto by Canva

Funkcije pljuvačke

1. Čišćenje ostataka hrane

Pljuvačka čisti ostatke hrane u ustima. Kada imate dobar protok pljuvačke, manje je verovatno da će se čestice hrane skupljati i fermentirati na vašim zubima ili drugim delovima vaše usne duplje.

Nizak protok pljuvačke dovodi do neželjenih efekata suvih usta od kojih je jedan povećan rizik od karijesa.

2. Osećaj ukusa

Molekuli u hrani koji imaju različite ukuse moraju se prvo rastvoriti ili učiniti rastvorljivijim pre nego što zaista možete da osetite ukus.
Vaša pljuvačka stupa u interakciju sa receptorima ukusa kako bi razotkrila ukuse koje nudi različita hrana.

3. Početak procesa varenja

Žvakanje i gutanje započinju proces varenja, ali bez pljuvačke bi bili beskorisni.

Dok žvaćete, pljuvačka u ustima povezuje čestice hrane u „bolus“, klizavu supstancu koja lako ulazi u jednjak. Enzim amilaza razlaže čestice hrane u jednostavnija jedinjenja, što je prvi korak ka varenju hrane.

Jedinjenja u pljuvački takođe štite vaše grlo i jednjak od onoga što bi inače iritiralo ili oštetilo njihovo osetljivo tkivo.

4. Podrška oralnom mikrobiomu

Vaša pljuvačka je ključni faktor u pravilnoj ravnoteži dobrih i loših mikroba u vašim ustima.

Makromolekulski proteini i mucini u pljuvački uništavaju ili skupljaju određene vrste oralnih bakterija. Mucini, posebno, mogu sprečiti bakterije da se vežu za površine u ustima i sprečiti te bakterije (ili gljivice) da se koloniziraju u određenom području.

Ove funkcije pomažu u održavanju oralnog mikrobioma i sprečavaju patogene (bakterije koje izazivaju karijes ili „kariogene“ bakterije) da preuzmu usta.

5. Podmazivanje usta

Pljuvačka je seromukozna obloga, što znači da stvara barijeru u ustima između oralne sluzokože i svega što što se nađe u vašim ustima. Jedna od najvažnijih funkcija pljuvačke je podmazivanje ovih površina.

Pljuvačka je takođe ono što vam omogućava da govorite putem podmazivanja oralne sluzokože.

6. Rastvaranje kiseline

Pljuvačka ne samo da uklanja ostatke hrane koji bi mogli hraniti bakterije koje uzrokuju karijes, već i rastvaraju kiseline koje mogu razbiti zubnu gleđ.

7. Održavanje jakih zuba

Kao deo odbrane zuba od karijesa, pljuvačka pomaže u održavanju snage vaših zuba podržavajući remineralizaciju.

Vaši zubi su remineralizovani i demineralizovani ceo dan, svaki dan. Dobar protok pljuvačke i pravilan pH (6-7) omogućavaju pljuvački da isporučuje minerale vašim zubima dok štiti od kiselina koje razlažu gleđ.

Zdrava pljuvačka, osim što čuva zdravlje vaših prirodnih zuba, igra ključnu ulogu u očuvanju zubnih implanata jer pomaže u održavanju zdravih desni koje su neophodne za stabilnost i dugotrajnost implanata.

8. Identifikovanje sistemskih zdravstvenih problema

Proteini pljuvačke i DNK u vašoj pljuvački mogu identifikovati potencijalni rizik od bolesti ili prisustvo postojeće bolesti.

Kako vaša usta proizvode pljuvačku

Pljuvačne žlezde proizvode i luče pljuvačku kroz ćelije koje se nazivaju acini. Acini luče tečnost koja se skuplja u kanalima, gde se optimizuje ravnoteža jedinjenja u pljuvački.

Svi ovi mali kanali u pljuvačnim žlezdama kanališu se u veće kanale i spajaju se u jedan kanal. Taj jedan submandibularni kanal je ono što šalje 90% pljuvačke u vaša usta.

Kako održati zdravu pljuvačku

Da bi vaša pljuvačka bila zdrava i da bi se proizvodila velikom brzinom:
Ostanite dobro hidrirani. Jedite i hidratantnu hranu, poput celera i lubenice.
Dišite na nos. Disanje na usta jedan je od glavnih pokretača suvih usta.
Prakujte dobru oralnu higijenu, uključujući pranje zuba, čišćenje koncem, struganje jezika.
Jedite hranu različite teksture. Jedenje hrane koja zahteva značajno žvakanje podstiče protok pljuvačke.
Izbegavajte tradicionalnu vodicu za ispiranje usta. Većina vodica za ispiranje usta isušuje usta i uništava oralni mikrobiom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Scroll to Top
🔍