Table Tag: higijena

Interdentalno čišćenje

Interdentalno čišćenje Interdentalno čišćenje

Održavanje higijene zuba i usne šupljine se kod većine svodi na četkanje zuba dva puta dnevno. Ali postoji jednostavan dodatak koji zaista može da napravi veliku razliku u odnosu na dosadašnje održavanje higijene. To je interdentalno čišćenje. Iako je četkanje zuba najefikasniji način da održite svoje zube čistima, ona dostiže samo 60% površine zuba. Interdentalno […]

Održavanje higijene zuba i usne šupljine se kod većine svodi na četkanje zuba dva puta dnevno. Ali postoji jednostavan dodatak koji zaista može da napravi veliku razliku u odnosu na dosadašnje održavanje higijene. To je interdentalno čišćenje.

Iako je četkanje zuba najefikasniji način da održite svoje zube čistima, ona dostiže samo 60% površine zuba. Interdentalno čišćenje podrazumijeva uklanjanje ostataka hrane i naslaga biofilma (plaka) između zuba. Čak 40% površine zuba čine međuzubni prostori, a njihovo nedovoljno čišćenje odgovorno je za čak 80% dentalnih problema.

Zašto je interdentalno čišćenje toliko važno

Zubni plak se može nakupiti između zuba gde četkica ne može da dođe.
Vremenom, to može dovesti do karijesa, upale desni i lošeg zadaha. Gingivitis, ili upala desni, najčešće započinje u međuzubnim prostorima. Detaljnim čišćenjem možete sprečiti česta krvarenja i upale, a time i pojavu parodontoze te gubitak zuba.

Konac za zube
Foto by Canva

Kako sprovesti interdentalno čišćenje?

Interdentalne četkice
Interdentalna četkica je mala četkica specijalno dizajnirana za čišćenje između vaših zuba, tamo gde obična četkica za zube ne dopire. Svakodnevna upotreba interdentalne četkice, pored redovnog pranja zuba, je lak i efikasan način da očuvate desni i zube svežim i zdravim. Interdentalne četkice podsećaju na male četke za boce i dolaze u različitim širinama (0.4 – 1.5 mm). Koristite najširu četkicu koja bez poteškoća stane u vaš međuzubni prostor (možete koristiti i više četkica različitih širina). Za idealnu širinu četkice konsultujte se sa svojim stomatologom. Četkicu gurnite horizontalno među zube i četkajte unutra-van. Budite pažljivi jer pogrešna širina ili prejako četkanje mogu ozlediti gingivu. Pacijentima s vrlo zbijenim zubima koji ne mogu koristiti ni najtanju četkicu preporučujemo korišćenje zubnog konca.

Zubni konac
Kraj zubnog konca omotajte oko prsta jedne ruke, a drugi kraj omotajte ili pridržite drugom rukom. Unesite središnji deo konca u prostor između zuba i nežnim pokretima povlačite gore-dole. Pazite da ne ozledite desni.

Oralni irigator/tuš
Oralni irigator je električni uređaj s nastavkom koji ispušta mlaz vode pod pritiskom, omogućujući detaljno čišćenje međuzubnih prostora i linije desni. Ova, nešto skuplja, ali učinkovitija metoda idealna je za pacijente s fiksnim aparatićima i zubnim implantima.

Interdentalno čišćenje potrebno je sprovoditi najmanje jednom dnevno, pre klasičnog četkanja. Kada prvi put počnete da čistite između zuba, vaše desni mogu biti bolne ili može doći do krvarenja, ali ne odustajte jer su krvarenje desni često znak upale desni. Ako ne primetite poboljšanje u roku od nekoliko dana, obratite se svom stomatologu.

Scroll to Top
🔍