Konac za zube i njegovi skriveni sastojci

Konac za zube

Konac za zube i njegovi skriveni sastojci

Čišćenje zuba koncem je ključna komponenta za odličnu oralnu higijenu. Redovnim korišćenjem konca za zube uklanjaju se naslage i čestice hrane koje četkica ne može da dosegne, čime se smanjuje rizik od karijesa i bolesti desni. Održavanje čistih interdentalnih prostora ne samo da sprečava upale desni, već je od presudnog značaja za osobe koje imaju ugrađen zubni implant, jer pravilna higijena produžava njegov vek trajanja. Zato ćete možda ćete biti iznenađeni kada saznate šta neki proizvođači koriste da bi ovu važnu stomatološku potrepštinu učinili tržišnom.

Toksične komponente konca za zube

Teflon. Neke vrste konca su napravljene od toksičnih hemikalija kao što je teflon. Jedan od sastojaka koji se koristi za pravljenje voštanog konca je ista hemijska grupa kao premaz na mnogim markama tiganja sa neprijanjajućim slojem. Doduše, malo je verovatno da ćete progutati konac ili uneti velike količine politetrafluoroetilena (PTFE). Ali PTFE i PFOA (srodna hemikalija) su povezani sa nepovoljnim zdravstvenim stanjima kao što je bolest štitaste žlezde. Ovo je važno jer su najopasniji načini na koje možete biti izloženi teflonu hrana i konac. Čak i sitne čestice koje uđu u vaš sistem mogu izazvati probleme. Izlaganje teflonu je povezano sa: hormonskom neravnotežom, rakom, autoimunim bolestima, neurotoksičnošću i alchajmerovom bolešću.

Petroleum. Ne samo da su najlonski i poliesterski konci napravljeni od nafte, već je i vosak na većini vrsta konaca takođe dobijen od nafte. Nema mnogo istraživanja kada je u pitanju nafta u koncu za zube. Ipak sigurno je da nafta za lokalnu upotrebu nosi neke rizike. Procenjuje se da je 22% proizvoda za ličnu negu koji sadrže supstance na bazi nafte kontaminirano 1,4-dioksanom i do dvadesetak drugih toksina.

Prema jednoj studiji, upotreba naftnih derivata kod beba rezultirala je povećanom šansom za kandidijazu. Ovo je posebno važno jer je kandidijaza u ustima, nazvana oralni drozd, čest problem dece.

Konačno, naftni proizvodi se mogu ponašati kao endokrini disruptori. Ovo su prirodne ili sintetičke hemikalije koje deluju kao hormoni koje vaše telo proizvodi. Svi smo tokom života izloženi niskom nivou endokrinih disruptora, ali postoje ljudi koji su osetljiviji na ove hemikalije od drugih.

Najlon i polyester. Većina konaca se pravi od najlona, dok su neki brendovi počeli da koriste poliester. Oba su proizvodi na bazi nafte. Mali komadići najlona mogu se odlomiti od vašeg konca. Pazite da ih ne progutate.
Međutim, ako je između najlona/poliestera ili teflona, preporučujemo najlon svaki put.

Da budemo jasni, najlon nije toksičan na isti način na koji je teflon toksičan za vaše telo.

Miris. Iako to možda nije nešto na šta pazite u koncima, neki brendovi koriste sintetičke mirisne hemikalije za aromatiziranje svojih konce.

Sintetičke mirisne hemikalije se često dobijaju iz nafte i povezuju se sa velikim zdravstvenim problemima poput raka, bolesti mozga, alergija, pa čak i urođenih mana. Često se sastoje od ftalata, koji remete hormone i uglavnom su supstance koje treba izbegavati tokom života.

Ako koristite aromatizovani konac, proverite da li je aromatizovan prirodnom supstancom, a ne sintetičkim mirisom.

Konac i četkica za zube
Foto by Canva

Najbolji konac za zube

Najbezbedniji konac za zube je napravljen od svile. Ukoliko preferirate voštani konac, najbolje je da premaz bude na bazi pčelinjeg voska ili kokosovog ulja. Izbegavajte konce natopljene aktivnim ugljem jer je u većini slučajeva taj ugalj na bazi najlona ili poliestera.

Možda ćete pomisliti posle svega da je bolje da prestanete da koristite konac za zube, ali to nije tačno.

Ne postoji utvrđena veza između upotrebe konca i raka, oralnog drozda ili hormonalnih stanja. Kada čistite konce, vaše telo je izloženo vrlo maloj količini jedinjenja koja su na bazi nafte. Sa druge strane, postoji direktna veza između nečišćenja koncem i više oralnih bolesti. Pošto se ono što se dešava u ustima dešava i u vašem telu i ako ne koristite konac to može otvoriti vrata brojnim problemima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Scroll to Top
🔍